Mineraler i kranvattnet

I vårat kranvatten finns mineraler från som kommer från marken där vi hämtar vattnet. det kan också fälla från ledningar. Mineralerna är plusladdade och sugs som magneter till ett minusladdat hår.
Att dessa mineraler finns i håret är inte bra, de sätter beläggningar på fästet för bindningar vi bryter när håret är blött och det gör att dessa inte kan bindas tillbaka när håret torkar och håret förblir skört och går lättare sönder av daglig hantering.

Hur vet vi att vi har mineraler på håret?

På porösa minusladdade hår fäster dessa mineraler och gör att håret kan bli missfärgat, bli trassligt, kännas smutsigt fast vi nyss tvättat det, slingor mörknar, det känns allmänt matt, strävt & livlöst.

Varför blir våra hår porösa och minusladdade?

När håret växer ut är de plusladdade och välmående, opåverkade av livet.
Schampo är minusladdat så varje hårtvätt skadar vårt hår en aning och gör det mer och mer minusladdat. Därför bör vi alltid använda ett balsam efter tvätt då de är plusladdade och hjälper till att återställa håret efter schampo. Syre i luften, sol och värmetänger hjälper också till att göra håret poröst och minusladdat.

Vilka mineraler finns det då??

Järn: Ger en orange ton på håret, för när järn rostar ( kommer i kontakt mer syre) blir det orange.
Järn ger också en lätt oxiderande (svag blekning) effekt på håret som pågår hela tiden

Koppar: Ger en grön ton på håret, för när koppar oxiderar ( kommer i kontakt med syre) blir det grönt.Kopparsulfater tillsätts också ofta i klor som vi använder för att rena pooler.
Kan tynga håret och kan ge en reaktion vid oxiderande behandlingar såsom slingor, blekning och färgning.

Magnesium: Gör att håret känns torrt och tungt.

Kalk: syns inte på håret utan gör att håret kan kännas hårt när det är blött men mjukt när det blir torrt. Ett hår med kalk i känns sällan rent och är ofta matt. Kalk kan också täppa till hårsäcken och försvaga håret, även mjälliknande flagor i botten kan uppkomma.

Hur ska vi undvika dessa då?

Det blir ju svårt att låta bli att blöta håret med kranvatten så den vägen kan vi ju inte ta.
Men att undvika klor som gör håret poröst ,och dessutom ofta innehåller tillsatt kopparsulfater, är en start.
Att sedan försöka hålla håret så friskt och välmående som möjligt är ju ett sätt att göra de mindre lätt för mineraler att fastna. Hur gör vi det då?
Färga med försiktighet
Inte tvätta mer än vi behöver och med ett snällt schampo
Skydda från solljus och syre med en skyddande produkt.
Använda värme med försiktighet & alltid ett bra värmeskydd.
Använda kurer för att fylla upp med fukt och proteiner i hårets håligheter. Och göra håret plusladdat igen så de inte sugs till håret.

Och om det redan har skett, mineralerna sitter på håret, vad gör man då?

Man kan rensa ur håret på lite olika vis. En djupare rensning kommer man till oss för att göra. Man kan också köpa med sig rensningar av ytligare eller djupare variant med sig hem.
Det som är viktigt när man rensar är att fylla upp håret med fukt och proteiner när man rensat det då håret då lämnas med håligheter som metaller lätt sätter sig i igen.

Lämna en kommentar